Hrvatski Crveni križ

Koprivnica - Crveni križ Vas poziva na akciju Zaklade Ane Rukavine

Zaklada Ana Rukavina u četvrtak, 06. srpnja, u Koprivnici će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Akcija će se održati u suradnji s Nogometnim klubom Slaven Belupo, portalom Klikaj.hr i Gradskim društvom Crvenog križa Koprivnica na Gradskom stadionu (M. P. Miškine 10) od 16 do 18 sati.

Upis u Hrvatski registar nije moguć ciljano za određenu oboljelu osobu, već upisom povećavate šansu za ozdravljenje svim oboljelim osobama diljem svijeta.

Ova akcija nastavak je suradnje Zaklade Ana Rukavina s kolegama 31-godišnjeg Nikole Pokrivača, bivšeg hrvatskog nogometnog reprezentativca i člana Slavena Belupa, oboljelog od Hodgkinovog limfoma kojemu je za liječenje potrebna transplantacija koštane srži. Mnogi oboljeli, zajedno s gospodinom Nikolom Pokrivačem, čekaju svog podudarnog darivatelja.

Drago mi je da se i kao Grad Koprivnici i kao Slaven Belupo možemo uključiti u ovu akciju. Nikoli možemo izraziti želju da što prije ozdravi i da nam se vrati na nogometne terene. Apeliramo na Koprivničanke i Koprivničance da se odazovu ovoj hvalevrijednoj akciji, da i na toj akciji pokažemo koliki smo grad sa srcem, koliko u sebi imamo solidarnosti, koliko nam je stalo do jednakosti i kolika nam je želja da pomognemo onima kojima je potrebna ruka pomoći. Jer, kad je čovjek bolestan ima samo jednu želju, a to je da bude zdrav. Ne mora biti da će se ta baza koristiti u Hrvatskoj, dakle, pomažemo cijelom svijetu – rekao je koprivnički gradonačelnik i zamjenik predsjednika Slavena Belupa Mišel Jakšić na današnjoj konferenciji za novinare u prostorijama koprivničkog prvoligaša.

Upisom u Hrvatski registar, kojem mogu pristupiti svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti, povećava se šansa za ozdravljanje teško oboljelim osobama od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti.

– Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica u bazi ima 3000 darivatelja krvi u dobi od 18 do 40 godina koji mogu dati uzorke krvi za tipizaciju tkiva za potencijalne darivatelje koštane srži ili perifernih matičnih stanica u Zakladu Ana Rukavina. Mi ćemo osigurati volontere koji će pripomoći našim građanima pri ispunjavanju pristupnica i zdravstvenih upitnika, a građani koji se odazovu dat će samo jednu epruvetu krvi od 7 mililitara, tako nije količina kao kod darivanja krvi 450 mililitara. Vjerujemo da će se Koprivničanci akciji odazvati u velikom broju jer i inače pokazuju veliku humanost – istaknula je Adela Sočev, ravnateljica koprivničkog Crvenog križa.

Glasnogovornik Slavena Belupa Mirko Kvakarić također je pozvao sve građane da podrže akciju.

– Nikola Pokrivač na žalost ne može biti s nama, ali poručuje da mu je jako drago što će se akcija održati i u Koprivnici i zahvaljuje svim ljudima dobre volje na humanosti koju pokazuju – prenio je nogometaševu poruku Kvakarić.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama.

– Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 54.488 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 70 oboljelih u Hrvatskoj i inozemstvu – poručili su iz Zaklade Ana Rukavina.
 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju