Hrvatski Crveni križ

Darda - otvorenje dnevnog boravka za starije

Općinsko društvo Crvenog križa Darda otvorilo je u petak 27. ožujka 2015. u Meci "Dnevni boravak za starije" za stanovnike s područja općina Bilje i Darda. Radi se o projektu ''Socijalnim uključivanjem do aktivnog starenja'', odnosno organizaciji dnevnih aktivnosti za starije osobe s naglaskom na socijalno isključene. Cijeli je projekt financiran od strane Ministarstva socijalne politike i mladih, partnera i iz vlastitih izvora.

Otvorenju su nazočili načelnik i donačelnik Općine Darda Anto Vukoje i Antonio Branilović, te donačelnik Općine Bilje Gabor Varga, djelatnice Centra za socijalnu skrb koje rade izravno sa starijim osobama Sanela Ristić i Marija Pavluković, članovi Odbora Crvenog križa Darda i starije osobe – budući korisnici ovog prostora. Prostor je prilikom otvorenja blagoslovio darđanski župnik vlč. Bojan Slaviček, a djeca iz dječjeg vrtića Radost su prigodno izradila likovni rad kako bi se ukrasili (za sad prazni) zidovi dnevnog boravka.

Općina Darda dala je na korištenje objekt od 220 m2 u Meci koji je adaptiran uz pomoć volontera i financijskih sredstava Općine te vlastitih izvora. Predviđeno je pedeset korisnika no sudeći po interesu iskazanom tijekom pripreme prostora i samog otvaranja brojke će premašiti pedeset korisnika. Vodit će se računa o socijalnom kriteriju korisnika, no za inkluziju je važno da korisnici budu i umirovljenici i korisnici zajamčenih minimalnih naknada i sličnih vrsta pomoći s područja obaju spomenutih općina. S korisnicima će glavninu aktivnosti svakodnevno raditi voditeljica dnevnog boravka. Osim voditeljice s njima će tjedno raditi i dvije više medicinske sestre i troje volontera koji će raditi zdravstvene radionice prilagođene starijoj životnoj dobi. Volonteri će raditi pravno savjetovanje vezano za dosmrtno uzdržavanje (djelatnik partnera - Općine Darda) i psihosocijalnu terapiju - djelatnik Centra za socijalnu skrb Beli Manastir.

Obzirom na širinu projekta i veliki broj korisnika zatraženo je od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje još dvoje djelatnika kroz mjeru Pomoć sebi i drugima, a to su: osoba koja će pomagati udaljenijim korisnicima s dolaskom na radionice i osoba koja će pomagati korisnicima pri grupnoj terapiji u smislu laičke psihosocijalne podrške.

Zahvaljujući Ministarstvu socijalne politike i mladih sve aktivnosti Dnevnog boravka su za korisnike potpuno besplatne.
 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju