Hrvatski Crveni križ

Buje - eksplozija u tvornici „Istria“ u Bujama

„U subotu, 16. prosinca u 7.35 ujutro, u centru 112 zaprimljen je poziv o eksploziji u tvornici "Istria" u Bujama, točnije u industrijskoj zoni nadomak poduzeću "Digitron". Dojavljeno je da se uslijed eksplozije naglo proširila vatra i crni gusti dim, te da je ozlijeđen veći broj radnika u tvornici, a neki su se ozlijedili prilikom iskakanja  kroz prozore tvornice. S obzirom da se radilo o masovnoj nesreći, vrlo brzo su na teren izašle ekipe Hitne medicinske službe iz Umaga, a u pomoć su pristigle i ekipe iz Poreča, Pazina i Buzeta. Naravno, vrlo brzo su u pomoć pristigli i Javna vatrogasna postrojba iz Umaga, Dobrovoljna vatrogasna društva iz Buja i Novigrada i pripadnici Prve policijske postaje Buje.“

Na svu sreću, nesreća je bila samo simulirana u svrhu provjere uigranosti timova prve pomoći HMP, i poslužila je samo dobrom treningu odnosno redovitoj vježbi pružanja pomoći u izvanrednim situacijama i snalaženju i koordinaciji svih žurnih službi na području Istarske županije. U ovom scenariju, na ovaj ili onaj način nastradalo je ukupno 25 osoba, od kojih je 7 preminulo, 10 je bilo životno ugroženih, dok je 8 osoba prošlo tek s lakšim ozljedama.

Organizatori ove hvalevrijedne vježbe bili su Zavod za hitnu medicinu Istarske županije i Hitna medicinska pomoć Umag, a u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buje. Volonteri GDCK Buje su ovoga puta sudjelovali u vježbi kao logistika i podrška. Ukupno je 30 volontera sudjelovalo u akciji na poslovima pripreme i postavljanja vježbe, osiguranja lokacije vježbe, podizanja šatora, realističnom prikazivanju ozljeda i naravno, glumi ozlijeđenih.

Uz organizatore, s vježbom su bili upoznati isključivo rukovodeći djelatnici spomenutih interventnih službi koji su samo imali informaciju da će se vježba održati između 15. i 17.  studenog ove godine. Vježba je strogo držana u tajnosti kako bi bila što vjerodostojnija i kako bi se procijenila sposobnost interventnih timova za ovakvu iznenadnu izvanrednu situaciju. Spomenimo i da je ovo druga ovakva vježba održana na području Istarske županije u 2013. godini.  


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju