Hrvatski Crveni križ

Zaštita zdravlja

U okviru zdravstvenih djelatnosti Hrvatskog Crvenog križa provode se različiti programi i aktivnosti za zaštitu zdravlja, a posebno se potiče na prevenciju bolesti i ovisnosti kod djece i mladih. Ostvarenje takvih programa omogućeno je putem široke mreže društava Hrvatskog Crvenog križa sudjelovanjem brojnih volontera i ostalih suradnika iz zdravstvenih i drugih djelatnosti (liječnici, medicinske sestre, nastavnici i dr.). Uloga Hrvatskog Crvenog križa osobito je istaknuta kao potpora javnom zdravstvu u izvanrednim situacijama i u suradnji s ostalim partnerima koji povezuju javnozdravstvene djelatnosti u nacionalni i međunarodni sustav zdravstvene politike.

Masovne kronične nezarazne bolesti u Hrvatskoj predstavljaju glavninu zdravstvenih problema kao glavni uzrok pobola i smrti (bolesti srca i krvnih žila, zloćudne bolesti, šećerna bolest, bolesti dišnog i probavnog sustava, psihički poremećaji te ozljede i njihove posljedice). Iznenadnom pojavom novih bolesti i zdravstvenih prijetnji (primjerice pandemijska gripa) još uvijek mogu nastati ozbiljne posljedice za cijelo čovječanstvo. Hrvatski Crveni križ navodi se kao jedan od izvršitelja Plana i programa mjera zdravstvene zaštite iz obvezatnog zdravstvenog osiguranja (NN 126/06 i NN 156/08).

Globalizacija i treće tisućljeće donose produljeni životni vijek. U Hrvatskoj živi sve veći broj starijeg stanovništva koje ima povećane zdravstvene potrebe te se nameću novi prioriteti u očuvanju zdravlja i sve više pažnje posvećuje aktivnom zdravom starenju. Društvo u cjelini i mi sami dijelimo odgovornost za zdravlje. Potrebno je stalno ulagati u razvoj novih oblika zdravstvene zaštite i unapređenje vlastitog i zdravlja svoje zajednice.

Prema Strategiji Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca do 2020. godine želi se omogućiti siguran život za bolje zdravlje svakog pojedinca i zajednice te unaprijediti postojeće kapacitete za pripremu i odgovor na iznenadne izazove, kako bi se spriječile zdravstvene posljedice koje mogu nastati uzrokovane prirodnim ili ljudskim događanjima (potresi, poplave, klimatske promjene, oružani sukobi i sl.).


Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju