Hrvatski Crveni križ

Tragedija izbjeglica na Mediteranu traži hitnu i učinkovitu akciju

Hrvatski Crveni križ, zajedno s Međunarodnom federacijom društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca izražava duboku zabrinutost zbog vijesti da se u ponedjeljak 13. travnja, 120 kilometara južno od otoka Lampeduze prevrnuo brod koji je prevozio migrante iz Afrike u Italiju. Dosada je spašeno 140 osoba, a 400 osoba smatra se nestalima. Ako se sumnja potvrdi, ovo će biti najgora tragedija izbjeglica na Mediteranu od listopada 2013. godine kad se 366 migranata utopilo kod istog otoka.

Talijanski Crveni križ je u pripravnosti svakodnevno na obalama Sicilije, Kalabrije i Apulije. Više od 100 volontera i djelatnika s ambulantnim vozilima i šatorima pruža prvu pomoć, dijeli vodu i hranu, organizira prijevoz do najbližih bolnica. U srijedu, 15. travnja samo u Kalabriji, Talijanski Crveni križ pružio je pomoć za 110 migranata, a početkom tjedna za 677 migranata iz Eritreje i Somalije.

Od početka ove godine, više od 31.500 migranata došlo je u Grčku i Italiju, najčešća odredišta migranata iz Sjeverne Afrike i Bliskog istoka koji biraju rutu preko Mediterana. Predviđa se da će ove brojke brzo rasti, kako se vremenski uvjeri na Mediteranu budu poboljšavali.

Silni su rizici i izazovi s kojima se migranti suočavaju pri svom putu, a uključuju gubitak kontakta s obitelji, iskorištavanje, zloupotrebu i nasilje. Migranti koji putuju morem najčešće gube život od svih migranata koje prevoze krijumčari.
Stoga Crveni križ i Crveni polumjesec ponavlja svoj poziv na usklađene, humanije i pristupačnije politike azila i potiče zakonite načine ulaska na teritorij Europske unije. Postojeće migracijske politike uzrokuju neprihvatljivu razinu patnje, te pružaju mogućnosti rada kriminalnim skupinama. Posljednji tragični događaju dokaz su hitne potrebe za snažnijim sustavom za traganje i spašavanje na Mediteranu.

"Talijanski Crveni križ prisutan je u svakoj talijanskoj luci s našim volonterima i djelatnicima. U 2014. godini pružili smo pomoć za više od 140.000 migranata koji su stigli na naše obale, uključujući rastući broj žena i djece bez pratnje. Hoće li ova godina biti rekordna? Gledajući samo podatke s početka travnja, sigurno hoće. U 48 sati, uz loše vremenske uvjete, 4.000 osoba stiglo je na talijansku obalu. Ovaj priljev je nezaustavljiv i mi, međunarodna zajednica, podbacili smo u izvršavanju naših obveza," izjavio je  Francesco Rocca, potpredsjednik Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i predsjednik Talijanskog Crvenog križa.

"Koliko još ljudi treba poginuti prije nego što Europska unija prizna da Triton (zajednička akcija država članica EU za upravljanje migracijama na centralnom Mediteranu) nije dovoljan i da je potrebno da Triton postane operacija traganja i spašavanja?" dodao je.

Tijekom 2014. godine, 270.000 izbjeglica i migranata prešlo je Mediteran. Izgubljeno je najmanje 3.500 života.

 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju