Hrvatski Crveni križ

Svečanost obilježavanja 60. godišnjice darivanja krvi u Sisku

Središnja svečanost obilježavanja 60. godišnjice darivanja krvi održana je 25. listopada 2013. godine u Sisku gdje je na taj dan 1953. godine održana prva akcija dobrovoljnog davanja krvi u Hrvatskoj u organizaciji Crvenog križa.

Svečanost je održana u istom prostoru nekadašnje Željezare Sisak gdje su prije 60 godina prvi darivatelji krvi pružili ruku humanosti i solidarnosti. Svečanosti je prisustvovao samo jedan od trojice živih Siščana koji su bili među prvim darivateljima krvi iz sisačke Željezare.

Darivatelje krvi, goste i uzvanike pozdravili su prigodnim riječima: Ivan Tomaš, prof.– predsjednik Gradskog društva Crvenog križa Sisak, Marko Krička – zamjenik gradonačelnice Grada Siska, Marina Lovrić-Merzel – županica Sisačko-moslavačke županije, Ljubica Đukanović, mag. iur. – pomoćnica ministra zdravlja, prim. dr. sc. Irena Jukić, dr. med. – ravnateljica Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu te prim. Josip Jelić, dr. med. – predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Na temelju Odluke Glavnog odbora Hrvatskog Crvenog križa o ustanovljavanju i dodjeljivanju jubilarnog priznanja – zahvalnice u povodu obilježavanja 20 godina međunarodnog priznanja Hrvatskog Crvenog križa, 60 godina darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa i 135 godina djelovanja Crvenog križa na tlu Hrvatske, Komisija za priznanja Hrvatskog Crvenog križa donijela je Odluku o dodjeli jubilarnih priznanja – zahvalnica: Ministarstvu zdravlja, Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje i Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu. U ime Ministarstva zdravlja zahvalnicu je primila Ljubica Đukanović, mag. iur., pomoćnica ministra zdravlja, a u ime Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu zahvalnicu je primila prim. dr. sc. Irena Jukić, dr. med., ravnateljica zavoda.

Darivateljima krvi – članovima GDCK Sisak uručena su priznanja za 50, 75 i 100 puta darovanu krv.

Komisija za priznanja Hrvatskog Crvenog križa donijela je Odluku o dodjeli Reda Hrvatskog Crvenog križa sudionicima prve akcije dobrovoljnog davanja krvi u Sisku 25. listopada 1953. godine. Red Hrvatskog Crvenog križa jedno je od najviših priznanja koje dodjeljuje Hrvatski Crveni križ za izvanredne zasluge i osobni doprinos humanitarnim aktivnostima i razvoju Hrvatskog Crvenog križa. Redom Hrvatskog Crvenog križa odlikovani su Toni Gradišar, Albert Šulentić i Drago Križe. Zbog bolesti odlikovanje nije mogao preuzeti Toni Gradišar, a odlikovanje za gospodina Šulentića primila je njegova supruga. Drago Križe zahvalio je u ime odlikovanih i pozvao je mlade ljude da se odazovu akcijama darivanja krvi „jer to je ono najplemenitije što čovjek može dati“. 

U glazbenom dijelu svečanosti sudjelovali su učenici Glazbene škole „Fran Lhotka“ iz Siska, a uz pratnju Maria Šarića na klavijaturama je pjevala Sanja Sklizović, volonterka sisačkog Crvenog križa koja je 18 puta darovala krv. Ugodnim glasom i toplim riječima domaćina program je vodila Karmen Valenta, urednica Radija „Quirinus“.

Za vrijeme svečanosti održana je i uspješna akcija darivanja krvi.

 

 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju