Hrvatski Crveni križ

Regionalni seminar o pružanju psihosocijalne podrške u poplavama

Katastrofalne poplave koje su tijekom 2014. godine pogodile Hrvatsku, kao i cijelu regiju, prouzročile su ogromnu materijalnu štetu i uništenje imovine i infrastrukture, ali su istovremeno imale značajan negativan utjecaj na psihosocijalnu dobrobit pojedinaca i cijele zajednice. Od samog početka odgovora na katastrofu koja je pogodila županjsku Posavinu, potreba za pružanjem psihosocijalne podrške bila je prepoznata kao izuzetno važna, a različite organizacije aktivno su sudjelovale u pružanju psihosocijalne podrške stanovništvu na terenu.

Nakon poplave, brojne organizacije u Hrvatskoj odmah su organizirale timove za pružanje psihosocijalne podrške stanovništvu pogođenom poplavama, a započete aktivnosti u određenoj mjeri još uvijek traju. U susjednim zemljama, Nacionalna društva Crvenog križa također su organizirala aktivnosti psihosocijalne podrške, u suradnji s relevantnim institucijama i stručnim organizacijama.

Kako bi se prikupili primjeri dobre prakse stečene tijekom 2014. u cijeloj regiji, raspravilo o postignućima i nedostacima, donijele preporuke na temelju iskustva i novih spoznaja te na taj način doprinijelo unaprjeđenju sustava pružanja psihosocijalne podrške u kriznim situacijama, Hrvatski Crveni križ organizirao je u Zagrebu 21.-22. travnja 2015. godine regionalni seminar razmjene iskustva na temu psihosocijalne podrške u poplavama.

Regionalni seminar otvorio je predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, a prisutne je pozdravio i Robert Markt, izvršni predsjednik HCK. Na seminaru su sudjelovali predstavnici Ministarstva socijalne politike i mladih, Državne uprave za zaštitu i spašavanje, Društva za psihološku pomoć, Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, SOS Dječjeg sela Ladimirevci, Centra za socijalnu skrb Županja, Gradskih i Županijskih Društava Hrvatskog Crvenog križa, Crvenog krsta Srbije i Društva Crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine. Predavači su bili istaknuti stručnjaci prof. Dean Ajduković i Sirry Thormar, stručnjakinja za psihosocijalnu podršku Međunarodne federacije Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Nakon uvodnih prezentacija različitih organizacija te stručnih predavanja formirane su radne skupine koje su raspravljale o najvećim postignućima te eventualnim nedostacima u području pružanja psihosocijalne podrške nakon poplava. Na temelju toga izrađene su preporuke za planiranje psihosocijalnih intervencija u budućnosti od kojih je najvažnije istaknuti dobru pripremu prije pojave kriznog događaja, poboljšanje sustava skrbi za profesionalne pomagače i volontere te uspostavu jedinstvenog koordinativnog tijela na nacionalnoj razini koje bi bilo odgovorno za aktiviranje, vođenje i praćenje rada timova za psihosocijalnu podršku različitih organizacija. Svi sudionici istaknuli su važnost integriranja programa psihosocijalne podrške u sve faze upravljanja katastrofama, od faze pripreme preko faze odgovora do faze oporavka.

Zaključci sa seminara te detaljne preporuke biti će upućeni relevantnim organizacijama i institucijama u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini kako bi se na regionalnoj razini unaprijedio sustav pružanja psihosocijalne podrške pogođenom stanovništvu i pomagačima nakon kriznih događaja i katastrofa.


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju