Hrvatski Crveni križ

Otvoren centar za darivanje krvi u Rijeci

U Domu Crvenog križa Rijeka u utorak 29. listopada svečano je otvoren centar za darivanje krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka.
Na otvorenju Centra govorili su: predsjednica GDCK Rijeka Kim Anić, predsjednik Savjeta dobrovoljnih davatelja krvi Crvenog križa Rijeka Ivo Vidotto, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, župan Primorsko-goranske županije Zlatko Komadina, prvi čovjek Kliničkog bolničkog centra Rijeka Herman Haller i predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Josip Jelić. Centar je otvorio Cvetko Špralja, darivatelj s najvećim brojem darivanja (196) u Gradskom društvu Crvenog križa Rijeka. U glazbenom dijelu programa su nastupili pjevač Damir Badurina i operni prvaci Olga i Bojan Šober. Program je vodila Ana Mušnjak.

Godine 1987. „Adria Projekt“ Rijeka izradio je projekt za uređenje „Punkcione stanice“ -  prostora za organiziranje akcija darivanja krvi koji se trebao sastojati od: čekaonice, sobe za liječnika, prostora za darivanje krvi, sobe za evidenciju, restorana i sanitarnog čvora. Obzirom na veliki broj prognanika i izbjeglica za vrijeme Domovinskog rata ti prostori korišteni su za smještaj, a nakon njihovog odlaska prostor se više nije mogao koristiti za „Punkcionu stanicu“ te je jedna prostorija opremljena donacijom namještaja iz Italije i 1996. godine svečano otvorena kao „Klub dobrovoljnih darivatelja krvi“.

Centar za darivanje krvi u Domu Crvenog križa Rijeka sami su uredili upravo darivatelji krvi, pomogavši na taj način da Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka postane jedino društvo Crvenog križa u Hrvatskoj koje će organizirati akcije darivanja krvi u svom vlastitom prostoru, dok se donedavno darivanje krvi organiziralo isključivo u prostorima Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu i na lokacijama na koje izlaze ekipe zavoda. Dobrovoljno darivanje krvi u Rijeci ima dugu tradiciju i vrlo je dobro organizirano, a novouređeni će Centar još više podići ovdašnje zdravstvene standarde.

U Centru će svoj prostor dobiti mladi darivatelji krvi, studenti, darivatelji s područja na kojima ne postoje mogućnosti za organizirano darivanje krvi, darivatelji iz javnih ustanova i drugih organizacija koje nemaju prostorne uvjete za organizaciju darivanja krvi.
Centar se sastoji od prostrane čekaonice osmišljene kao mjesto za druženje darivatelja i volontera, prostorije uređene kao prijemna soba za djelatnika Crvenog križa i tehničara s Transfuzije, liječničke sobe za razgovor s darivateljem te same prostorije za darivanje. Ovaj prostor s pogledom na more trebao bi na darivatelje djelovati umirujuće i opuštajuće i biti ugodniji ambijent od svih dosadašnjih. Zadnja prostorija je restoran u kojemu darivatelj, nakon što je darovao krv, dobiva zahvalni obrok.

Od troškova planiranih za uređenje Centra za darivanje krvi u iznosu od 208.000,00 kuna, dosad je osigurano 150.000 kuna, najvećim dijelom od Grada Rijeke, Hrvatskog Crvenog križa i prihoda od tradicionalnog humanitarnog bala Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije.
U uređenje Centra uloženo je 2259,5 sati volonterskog rada. Najveći dio radova na uređenju Centra za darivanje krvi u Domu Crvenog križa Rijeka trajao je od 9. siječnja do 15. travnja ove godine, a nastavljen je završnim radovima na uređenju prostora u listopadu. Ukupno su uređena 174 kvadratna metra – Klub darivatelja krvi i skladište darivatelja krvi, sanitarni čvor na ulazu u restoran i hodnik. U uređenju je ukupno sudjelovalo 14 vrijednih darivatelja krvi. Među volonterima koji su dali najviše dobrovoljnih sati su: Davor Simone  (454,5), Veljko Francetić (322), Ivan Višak (308,5), Josip Brelih (262) i Duško Reljac (268). U radovima su sudjelovali i Mirjana Corelli, Smilja Fućak, Josip Iskra, Slavica Kraić, Simo Kvrgić, Ljubica Pintarić, Sonja Reljac, Ružica Šimičić i Slavica Vinski.

 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju