Hrvatski Crveni križ

Nacionalna društva Crvenog križa pomažu izbjeglicama i migrantima

Posljednjih mjeseci svjedoci smo teške, često i dramatične humanitarne situacije koja se događa u zemljama regije i zemljama Mediterana zbog teškoća u zbrinjavanju izuzetno velikog broja migranata i izbjeglica iz Sirije i drugih zemalja zahvaćenih ratovima, dugotrajnim sukobima i kršenjima ljudskih prava.

Prema podacima Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR), ukupni broj izbjeglica i migranata koji su prešli Mediteran i stigli u EU tijekom 2015. godine je 264.500 osoba. Od toga 158.456 osoba stiglo je u Grčku, 104.000 u Italiju, 1.953 u Španjolsku i 94 na Maltu. Od ukupnog broja pristiglih, 92% dolaze iz Sirije, Afganistana i Iraka, zemalja zahvaćenih ratom, što znači da su te osobe izbjeglice koje nemaju drugog izbora nego napustiti svoj dom i potražiti pomoć i zaštitu.

Nacionalna društva Crvenog križa Italije, Grčke, Makedonije, Srbije, Mađarske i drugih zemalja, uz podršku Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pružaju izbjeglicama osnovnu humanitarnu pomoć u vodi, hrani, higijeni, opremi za djecu, te prvu pomoć. Također, timovi Crvenog križa pružaju psihosocijalnu podršku i pomažu u ponovnoj uspostavi kontakta s obitelji.

Hrvatski Crveni križ dugi niz godina radi s tražiteljima azila i osobama kojima je odobrena međunarodna zaštita u Republici Hrvatskoj, u partnerstvu i uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova i Agencije UN-a za izbjeglice (UNHCR). HCK pruža psihosocijalnu podršku i socijalne usluge, humanitarnu pomoć i pomoć pri uspostavi kontakta s obitelji, te podršku pri integraciji u društvo. Slijedeći osnovna načela Međunarodnog Pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, HCK pruža humanitarnu pomoć i migrantima koji se nađu u situaciji humanitarne potrebe, bez obzira na njihov status.

Sustav azila i migracija u Republici Hrvatskoj, uključujući sustav prihvata i skrbi, razvijen je u skladu s Europskim standardima i postojećim potrebama. Ukoliko dođe do značajno povećanog broja migranata i izbjeglica, HCK će pružati pomoć na temelju sporazuma s nadležnim institucijama, koristeći sve svoje kapacitete i mogućnosti za dobrobit svih osoba u stanju humanitarne potrebe, u skladu s temeljnim načelima Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i standardnim procedurama „Strategije 2020“ Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u Hrvatskoj je u prvih šest mjeseci 2015. godine 115 osoba zatražilo azil, a u razdoblju od 2006. do kraja lipnja 2015. godine azil ili supsidijarnu zaštitu su dobile 164 osobe. U Hrvatskoj azil najčešće traže ljudi iz Sirije, Alžira, Nigerije i Afganistana. Za veliki broj tražitelja azila i migranata koji imaju za cilj stići u zemlje s povoljnijim mogućnostima zapošljavanja Hrvatska je još uvijek tranzitna zemlja,  međutim određeni broj osoba želi ostati tu i započeti novi život. Hrvatski Crveni križ, u suradnji sa svim nadležnim institucijama, pomaže im kako bi u Hrvatskoj našli svoj novi dom i uspješno se integrirali.


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju