Hrvatski Crveni križ

Mi nismo meta: I Hrvatski Crveni križ dijeli osjećaj tuge zbog nasilne smrti humanitarnih djelatnika

Hrvatski Crveni križ zajedno sa svim sastavnicama Međunarodnog  pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca dijeli osjećaj šoka i duboke žalosti  s Međunarodnim odborom Crvenog križa   zbog nasilne smrti njihovih djelatnika  -  #NotATarget.

U Afganistanu je 11. rujna 2017. godine Međunarodni odbor Crvenog križa (MOCK) izgubio članicu svoje humanitarne misije, fizioterapeutkinju Lorenu Enebral Perez (38). Španjolska državljanka se nalazila u centru za rehabilitaciju u Mazar-e-Sharifu kad je na nju pucao pacijent.

"Energična i puna smijeha, Lorena je bila srce našeg ureda u Mazaru. Danas su nam srca slomljena", izjavila je voditeljica delegacije MOCK-a u Afganistanu, Monica Zanarelli.

Rad MOCK-a u sedam rehabilitacijskih centara u Afganistanu posvećen je pomaganju  ljudima s različitim oblicima invaliditeta, pruža im se fizikalna rehabilitaciju, olakšava obrazovanje, zapošljavanje i bavljenje sportom.

Nasilna smrt kolegice Lorene, nažalost, samo je događaj u nizu kojemu je prethodilo  ubojstvo šest članova MOCK-a u veljači 2017. godine, kad je izveden oružani napad u sjevernom Afganistanu. U tom je napadu dvoje članova MOCK-a i oteto. A sama Lorena smrtno je stradala nakon što je samo prije šest dana puštena iz zatočeništva u kojemu je bila gotovo sedam mjeseci.

U Južnom Sudanu, samo tri dana prije tragičnog događaja u Afganistanu, MOCK je izgubio člana svoje misije u toj zemlji Lukudu Kennedy Laki Emmanuel, koji je poginuo vozeći kamion u konvoju humanitarne pomoći. Oružani napad na konvoj MOCK-a, koji se sastojao od devet kamiona i četiri manja vozila, izveli su nepoznati počinitelji.

"Potreseni smo i uznemireni ubojstvom našega kolege koji je bio u konvoju vozila koja su bila jasno označena znakom crvenog križa. Osim toga, sve strane sukoba u tome području bile su obaviještene o našoj nazočnosti", rekao je François Stamm, voditelj delegacije MOCK-a u Jubi.


Međunarodni odbor Crvenog križa ponavlja svoj poziv svim sudionicima sukoba da zaštite civilno stanovništvo i osiguraju humanitarnim djelatnicima nesmetano obavljanje njihove dužnosti.

Znak crvenog križa mora se poštivati u svakome trenutku.

Ove pogibije ne samo da šokiraju i žaloste već one ukazuju i na stvarne opasnosti kojima su izloženi i s kojima se djelatnici MOCK-a suočavaju diljem svijeta.

Članovi MOCK-a, kao i sve sastavnice Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i ove godine sudjelovali su u javnoj kampanji kako bi sve podsjetili da su njihovi djelatnici humanitarni radnici koji samo žele poboljšati živote žrtava rata.

Stoga i ovom prilikom ponavljamo poruku kampanje: Mi nismo meta  #NotATarget!


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju