Hrvatski Crveni križ

Međunarodni kamp u Mađarskoj

Volonterke Gradskog društva Crvenog križa Osijek Iva Vrebac i Azra Staščik predstavljale su Hrvatski Crveni križ na sedmodnevnom međunarodnom kampu koji je održan u Balatonlelleu u Mađarskoj pod nazivom „Hope for vulnerable children in Hungary program“ (program „Nada za vulnerabilnu djecu u Mađarskoj“). Mađarski Crveni križ u suradnji s Danskim Crvenim križem organizirao je kamp na kojemu su se razmjenjivala iskustva i znanja na temu organizacije ljetnih kampova za djecu s posebnim potrebama. Kamp je održan od 22. do 28. lipnja 2013. godine, a sudjelovala su po dva predstavnika iz Bugarske, Danske, Hrvatske, Mađarske, Rumunjske, Srbije i jedna predstavnica iz Njemačke što je ukupno 15 sudionika kampa.
 

Tijekom prvog dana rad je usmjeren na međusobno upoznavanje i zbližavanje sudionika koji su dijelili svoje osobne priče i iskustva vezana uz volontiranje u Crvenom križu. Sljedećih dana rad je bio fokusiran na metode rada s djecom, a pažnja je usmjerena na interaktivne vježbe, aktivnosti i igre koje se mogu koristiti za razvoj socijalnih i životnih vještina djece. Sudionici su, s obzirom na višegodišnja iskustva u radu s djecom, izrađivali mapu igrica za upoznavanje, igrica za podizanje energije te završne igrice i igrice evaluacije, kako bi objedinili raznovrsne metode, podijelili svoja iskustva i dobili nove ideje koje mogu primijeniti u svom radu. U sklopu večernjeg programa sudionici su prezentirali i odigrali najzanimljivije vježbe po izboru delegacija i na taj način praktično uvježbali i osnažili i unaprijedili svoje voditeljske vještine za rad s djecom i mladima.
 

Azra: „S voditeljicom kampa, Martom Vargom, kroz sedam dana raspravljali smo i donosili zaključke o organizaciji i pripremi te izvedbi kampova za djecu s posebnim potrebama. Razmijenili smo iskustva rada s djecom te ideje oko sastavljanja programa za djecu i mlade s manje mogućnosti. Svi smo se složili da je vođenje i organiziranje kampa vrlo stresno i da je vrlo bitno znati nositi se s problemima koji mogu iskrsnuti. Upravo zbog toga posjetila nas je psihologinja koja radi u programu psihosocijalne pomoći u Mađarskom Crvenom križu te predaje psihologiju na Sveučilištu u Budimpešti. Ona nam je prenijela svoja iskustva u pružanju psihosocijalne pomoći tijekom katastrofa te smo razmjenjivali iskustva vezana uz stres i konfuziju u radu s djecom te na koji način se nositi s tim. Također nas je posjetio i gost predavač koji je kroz svoje osobno iskustvo pričao o važnosti integracije i poteškoćama na koje osoba nailazi u samome procesu socijalizacije djece s teškoćama u razvoju.
U svoje i Ivino ime, mogu reći da smo vrlo sretne što smo dobile priliku sudjelovati na ovome kampu zbog znanja koja smo prikupile, iskustava koja smo razmijenile i prijateljstava koja smo stvorile. Također, kao buduće učiteljice razredne nastave, kroz ovo neformalno učenje nadogradile smo znanja stečena kroz školovanje. Isto nam je tako bila čast predstavljati svoje Gradsko društvo Crvenog križa, svoj grad i naravno svoju državu. Hvala Hrvatskom Crvenom križu na ukazanom povjerenju. Zahvaljujemo se na prilici te ovim putem najavljujemo kako ćemo stečena znanja podijeliti s ostalim volonterima i svima koje ova tema bude zanimala te kako ćemo kroz programe Škole u prirodi i Ljetne škole mladih Društva Crvenog križa Osječko-baranjske županije svoje iskustvo i znanje implementirati i primijeniti u radu s djecom i mladima.“

 

Azra Staščik
 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju