Hrvatski Crveni križ

Innovation and Civil action in the Time of Migration, Kopenhagen (Danska)

U organizaciji Danskog Crvenog križa u Kopenhagenu se od 10.-13. ožujka održala konferencija Innovation and Civil action in the Time of Migration na kojoj su sudjelovale naša volonterka Monika Peršin (GDCK Jastrebarsko) i zaposlenica Vlatka Ipša. Konferencija je pokrivala teme mladih kao aktivnih sudionika u odgovoru na izbjegličku krizu. Na taj način sudionici su mogli razmjenjivati ideje, iskustva, zamisli i buduće planove vezane za trenutno stanje u Europi. Obzirom da su sudionici bili iz raznih zemalja – mladi Crvenog križa Norveške, Finske, Danske, Švedske, Bugarske, Rumunjske, Srbije i Hrvatske, do izražaja su došle razlike u suočavanju s izbjegličkom krizom. Naime, svaka zemlja, ovisno o potrebama migranata, djeluje na različite načine. Dio zemalja prisutnih na koferenciji nalaze se na “balkanskoj ruti” kroz koju migranti samo prolaze te je važno odgovoriti na njihove trenutne potrebe, a sjeverne su zemlje cilj i mjesto integracije.


Važnost integracije naglašena je govorima migranata koji su zatražili azil u Švedskoj, te prezentacijama inovativnih rješenja koja se provode u zemljama sudionicama konferencije:
• “Trampoline House” –nezavisna zajednica u Kopenhagenu koja pruža izbjeglicama podršku i zajedništvo
• “Contact Task Force” - ljudski potencijal koji posjeduje svaki migrant
• “Globally Connected/Livia Fund” – suradnja različitih zemalja i koristi globalizacije kao procesa u ujedinjenju čovječanstva
• “Little Latakia” – restoran u Kopenhagenu koji vode izbjeglice (koji je opskrbio sudionike hranom tijekom ove konferencije)

 

Vođene su grupne rasprave i debate sudionika o tome kako uključiti migrante u svakodnevni život i olakšati im prilagodbu, i to na društvenoj, organizacijskoj i individualnoj razini.
Također, na konferenciji se sudionicima ponudilo vrijeme da samostalno istraže kreativne kataloge s primjerima najboljih projekata, predložene od strane organizatora, te kroz otvoreni forum i razgledavanje zajedno rasprave i eventualno generiraju nove ideje i moguću suradnju.
Posljednja radionica, inspirirana dotadašnjim radom i raspravama, bila je osmišljena na način da se sudionici opredijele u grupe ovisno o temi koja ih najviše zanima (“Psiho-socijalna pomoć volonterima u radu s migrantima”; “Migranti kao ljudski potencijal u radnoj sredini”) te, uz vođenje mentora- volontera, domisle projekt i prezentiraju ga kao plakat i reklamu ostalim grupama.

 

Konferencija je bila izvrsna polazišna točka za kreiranje novih ideja Ii razmjenu iskustava u radu mladih volontera diljem Europe u izbjegličkoj krizi. Različitost pristupa i konteksta iz kojih treba promatrati iz različitih perspektiva jer nisu sva rješenja primjenjiva u svakoj zemlji, no  u svakom je slučaju dobro učiti iz prakse mladih Crvenog križa diljem Europe.


 


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2020. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju