Hrvatski Crveni križ

Drugi Regionalni trening za relevantne institucije uključene u Nacionalni referalni sustav za suzbijanje trgovanja ljudima

Od 21. do 22. travnja 2016. u Crikvenici je održan drugi Regionalni trening za relevantne institucije uključene u Nacionalni referalni sustav za suzbijanje trgovanja ljudima koji je u okviru projekta «PROTECT - Ljudi u riziku od trgovanja ljudima u Europi» organizirao Hrvatski Crveni križ uz podršku pridruženog partnera na projektu, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Na treningu su sudjelovali pripadnici policijske službe linije rada organiziranog kriminaliteta i granične policije Policijskih uprava Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije, PN USKOK-a, kao i članovi mobilnih timova - predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Centara za socijalnu skrb te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu iz Osijeka.

Sudionici treninga imali su se priliku upoznati s novim trendovima na području prevencije i suzbijanja trgovanja ljudima u RH, ostvarenim rezultatima, ali i izazovima s kojima su se susretali različite institucije uključene u Nacionalni referalni sustav za suzbijanje trgovanja ljudima u Hrvatskoj. Stavljao se naglasak na nužnost multidisciplinarnog pristupa i međuresorne suradnje u postupcima identifikacije i pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima (policija, centri za socijalnu skrb, stručnjaci mentalnog zdravlja, pravosuđe).
Tijekom treninga razgovaralo se o izazovima identifikacije i pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima tijekom izbjegličke krize u RH. Predstavnici Centra za nestalu i zlostavljanu djecu predstavili su program organizacije s posebnim naglaskom na rad Centra u području prevencije trgovanja djecom u okviru rada Nacionalnog telefona za nestalu djecu 116 000 te rad Centra za sigurniji Internet.

Stručnjaci Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba održali su predavanje s praktičnim vježbama koje za cilj imalo kod sudionika, stručnjaka koji se u svom svakodnevnom poslu bave osobama u riziku od trgovanja ljudima, produbiti senzibiliziranost za posebno rizičnu i osjetljivu skupinu, djecu i mlade, te razviti njihove vještine u prepoznavanju zlostavljane odnosno traumatizirane djece kao i postupanju spram njih ovisno o specifičnosti pojedine dobi i razvojnog stupnja.

Tijekom treninga prezentirane su aktivnosti i rezultati projekta PROTECT s posebnim naglaskom na prvi e-learning modul za identifikaciju žrtava trgovanja ljudima koji je dostupan na Platformi za učenje Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: https://ifrc.csod.com/client/ifrc/default.aspx. U tijeku je izrada i drugog e-learning modula koji se odnosi na pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima.

PROTECT je dvogodišnji transnacionalni projekt kojeg HCK kao partner provodi u suradnji s Britanskim Crvenim križem te s pridruženim partnerima, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnim centrom za razvoj migracijskih politika (ICMPD) iz Beča. Projekt sufinanciraju Fond Europske unije za Prevenciju i borbu protiv kriminala (ISEC 2013) i Ured za udruge Vlade RH.


Galerija

Adresar

Društvo Crvenog križa Bjelovarsko-bilogorske županije


Adresa: V. Nazora 13/1
Poštanski broj: 43 280
Ravnateljica: Melita Lozina
Telefon: 043 531 156
Fax: 043 531 156
E-mail: ckgaresnica@gmail.com
Gradovi i općine - više

Kontakti

Hrvatski Crveni križ,
Ulica Crvenog križa 14, P.P.93 10 001 Zagreb


Tel: +385 1 4655 814 ili +385 1 4655 813
Fax: +385 1 4655 365
E-mail: redcross@hck.hr
OIB: 72527253659

Pišite nam

© Hrvatski Crveni križ 2019. Sva prava pridržana.

Izrada web stranica Virtus Dizajn

Pošalji prijatelju