HCK i tražitelji azila uredili školu u Dugavama

Više od dvadeset tražitelja međunarodne zaštite koji žive u zagrebačkom Prihvatilištu Porin te 15 djelatnika Hrvatskog Crvenog križa uređivalo je danas vanjski prostor Osnovne škole Dugave i Osnovne škole Frana Galovića u sklopu provođenja projekta " Psihosocijalna podrška i socijalne usluge tražiteljima međunarodne zaštite" kojega sufinancira Europska unija iz fonda za azil, migracije i integraciju (AMIF) i Vlada Republike Hrvatske. 

U sklopu današnjeg dijela akcija detaljno su oprane vanjske stepenice te su oličeni vanjski bijeli i crveni zidovi. „Uživamo u ovoj akciji. Živimo u ovoj zajednici, tu nam djeca idu u školu, želimo pokazati da cijenimo gostoprimstvo i želimo pridonijeti zajednici radeći korisne stvari“, poručili su tražitelji međunarodne zaštite koji jedva čekaju novu akciju.

Ovakve akcije predstavljaju svojevrstan dvosmjerni proces. S jedne strane pomažemo tražiteljima međunarodne zaštite pri integraciji u društvu, a s druge strane educiramo lokalno stanovništvo o tomu tko su ti ljudi i s kakvim se problemima suočavaju. Najvažnije je razbiti predrasude koje se temelje na strahu, a svi znamo da je strah rezultat neznanja“, pojasnio je motive akcije HCK-ov Branko Orišković.

Nove akcije već su u planu, a svim njima cilj je izgrađivanje društva koje prihvaća i uključuje različitosti te potiče toleranciju.

 

 

Galerija: