Ponos Hrvatske: Nagrađena plemenitost darivatelj krvi Duška Živića

Ni ove godine dodjela nagrada „Ponos Hrvatske“ nije mogla proći bez ljudi koji svoj humanitarni angažman ostvaruju u okrilju Crvenoga križa. Priznanje za humanost, hrabrost, dobrotu i poštenje ove je godine otišlo u ruke Duška Živića iz Slavonskog Broda koji je krv darovao više od 150 puta.

Duško je dio brojne obitelji darivatelja krvi Crvenoga križa, a dragocjenu tekućinu prvi je puta darovao davne 1972. godine. Otada krv daruje redovito i to tri do četiri puta godišnje. Plemeniti Duško ima B pozitivnu krvnu grupu koja može pomoći samo istoj krvnoj grupi, a ima je oko deset posto Europljana.

Kako sam ističe, krv daruje jer želi pomoći u spašavanju ljudskih života, a on sam nakon svakoga darivanja osjeća se bolje jer zna da je nekomu pomogao. Želju za humanitarnim radom na neki je način naslijedio od oca koje je i sam godinama darivao krv.

„Meni nije važno tko će dobiti moju krv, a ni ne poznajem ljude koji su je dobili. Važno mi je samo da pomognem“, skromno priča Duško.

Nažalost, ovaj velikodušni čovjek od kraja prošle godine ima ozbiljnih zdravstvenih problema, ali vjeruje da će se brzo oporaviti: „Čim ozdravim, nastavit ću sa svojim humanitarnim radom i darivat ću krv i dalje.“

Čestitamo Dušku na vrijednom priznanju i upućujemo mu iskrenu zahvalu u ime svih onih kojima je njegova krv spasila život!

FOTO: ponoshrvatske.hr/PIXSELL

 

Galerija: