E-modul PROTECT: Kako prepoznati i pružiti pomoć žrtvama trgovanja ljudima?

Od travnja 2016. godine javno je dostupna završna verzija e-modula ''Kako prepoznati i pružiti pomoć žrtvama trgovanja ljudima''. Rezultat je to suradnje Britanskog Crvenog križa, Hrvatskog Crvenog križa i Međunarodnog centra za razvoj migracijskih politika (ICMPD) kako bi se osmislio zajednički edukativni okvir kao dio projekta PROTECT - “Ljudi u riziku od trgovanja ljudima u Europi.”

Svrha ovog e-modula je upoznati polaznike s fenomenom trgovanja ljudima, indikatorima za prepoznavanje trgovanja ljudima, ulogom Hrvatskog Crvenog križa u pružanju pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima te zakonodavnim okvirom i mehanizmima podrške žrtvama trgovanja ljudima.

Do sada su izrađena dva modula - jedan na hrvatskom i jedan na engleskom jeziku s odgovarajućim prilagodbama vezanim uz različite principe rada Hrvatskog i Britanskog Crvenog križa, kao i specifičnim procedurama u pojedinoj državi. Hrvatska i engleska verzija modula dostupne su na platformi za učenje Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca (IFRC) - www.ifrc.org/learning-platform.

Tečaju se može pristupiti tražeći:

PROTECT emodule 1: Recognising trafficked people (British Red Cross) ili PROTECT e-modul 1: Prepoznavanje žrtava trgovanja ljudima (Hrvatski Crveni križ). Tečaj traje oko 90 minuta, a po završetku tečaja sudionici mogu ispisati certifikat Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog mjeseca. 

Kako biste pristupili e- modulu potrebno je izvršiti registraciju na IFRC Learning Platform na linku www.ifrc.org/learning-platform. Nakon pristupa stranici kliknite 'register' i pratite upute na ekranu kako biste otvorili vaš račun. Kada ste se registrirali i logirali, koristite ikonu 'search' u gornjem desnom kutu ekrana kako biste pronašli e-modul te unesite PROTECT e-modul 1: Prepoznavanje žrtava trgovanja ljudima (Hrvatski Crveni križ). Kliknite 'request', a zatim 'launch' ikonu. Ukoliko se tečaj ne pokrene odmah nakon odabira 'launch' ikone potrebno je prilagoditi sigurnosne postavke vašeg računala – isključiti filtar skočnih prozora ('pop-up blocker').

PROTECT je dvogodišnji transnacionalni projekt kojeg HCK kao partner provodi u suradnji s Britanskim Crvenim križem te s pridruženim partnerima, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnim centrom za razvoj migracijskih politika (ICMPD) iz Beča. Projekt sufinanciraju Fond Europske unije za Prevenciju i borbu protiv kriminala (ISEC 2013) i Ured za udruge Vlade RH.

Galerija: