Regionalni trening za institucije uključene u Nacionalni referalni sustav za suzbijanje trgovanja ljudima

Hrvatski Crveni križ je uz podršku pridruženog partnera na projektu, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, u okviru projekta «PROTECT - Ljudi u riziku od trgovanja ljudima u Europi», organizirao Regionalni trening za relevantne institucije uključene u Nacionalni referalni sustav za suzbijanje trgovanja ljudima. Trening se održao od 13. do 14. travnja 2016. u Orahovici u Centru za edukaciju GDCK Osijek, Kompleks Merkur.

Regionalni trening organiziran je sukladno cilju i mjerama Nacionalnog akcijskog plana za suzbijanje trgovanja ljudima, a koje se odnose na jačanje proaktivnih postupaka identifikacije žrtava trgovanja ljudima, odnosno jačanja mobilnih timova. Na treningu su sudjelovali policijski službenici linije rada organiziranog kriminaliteta i granične policije Policijskih uprava Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, Virovitičko-podravske, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Varaždinske i Sisačko-moslavačke županije te PN USKOK-a, specijalizirani za slučajeve trgovanja ljudima, kao i članovi mobilnih timova – predstavnici Hrvatskog Crvenog križa, Centara za socijalnu skrb i organizacija civilnog društva - članice PETRA mreže te Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

Prvi dan treninga bio je posvećen novim trendovima, predstavljanju ostvarenih rezultata, ali i izazova na području prevencije i suzbijanja trgovanja ljudima u RH . Tijekom treninga razgovaralo se o izazovima identifikacije i pružanja pomoći i zaštite žrtvama trgovanja ljudima tijekom izbjegličke krize u RH. Predstavnik Hrvatske udruge radničkih sindikata prezentirao je primjere iz područja radnog iskorištavanja kao jednog od oblika trgovanja ljudima.

Tijekom drugog dana treninga stručnjaci iz Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba unaprijedili su znanje sudionika o problematici zlostavljanja i zanemarivanja djece i mladih, različitim oblicima zlostavljanja kojima su djeca i mladi izloženi u suvremenom svijetu te znakovima i posljedicama istog po njihov razvoj.

Tijekom treninga prezentirane su aktivnosti i rezultati projekta PROTECT s posebnim naglaskom na prvi e-learning modul za identifikaciju žrtava trgovanja ljudima koji je dostupan na Platformi za učenje Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca: https://ifrc.csod.com/client/ifrc/default.aspx. U tijeku je izrada i drugog e-learning modula koji se odnosi na pomoć i zaštitu žrtava trgovanja ljudima.

PROTECT je dvogodišnji transnacionalni projekt kojeg HCK kao partner provodi u suradnji s Britanskim Crvenim križem te s pridruženim partnerima, Uredom za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske i Međunarodnim centrom za razvoj migracijskih politika (ICMPD) iz Beča. Projekt sufinanciraju Fond Europske unije za Prevenciju i borbu protiv kriminala (ISEC 2013) i Ured za udruge Vlade RH.

Galerija: