„Pogled u plavo“ u Jastrebarskom

Ronilački klub HRVI Nemo Adriatic i braniteljska zadruga PRO X nastavljaju sa svojim Projektom „Pogled u plavo – promocija Hrvatske kroz ronjenje“, 11. i 12. svibnja manifestacija je održana u Jastrebarskom. Na Strossmayerovom trgu, unatoč lošem vremenu, građani su se dva dana družili i ronili s roniocima RK AdriatCro iz Jaske i roniocima Hrvatskog Crvenog križa.

U RemaX-ovom bazenu (www.remax.si), promjera 10 m, ponovno je bila postavljena podvodna izložba fotografa Marjana Radovića, člana RK HRVI Nemo Adriatic.

U nedjelju, u poslijepodnevnim satima program su otvorili učenici Srednje škole Jastrebarsko, koji su ujedno i mladi članovi Hrvatskog Crvenog križa, demonstracijom pružanja prve pomoći.

Goran Čolak, europski i svjetski rekorder i prvak u ronjenju na dah ponovno je pružio spektakl i još jednom nadmašio samog sebe uronom od 14 min i 03 sek. Iako u vrlo lošim uvjetima, uron u Jaski bio je početak znanstvenog istraživanja koje vodi njegov trener g. Ivan Drviš u suradnji s Poliklinikom Oxy Pula, a temelj istraživanja je disanje čistog kisika prije urona. Po trenutnim Goranovim rezultatima za očekivati je ubrzo i napad na svjetski rekord te vrste urona koji iznosi 22 min i 22 sec.

U humanitarnom dijelu projekta, Goran je kao i u Zaprešiću izronio ček, koji je predao gradonačelniku g. Zvonimiru Novoselu, a g. Novosel je potom donaciju u iznosu od 5.000,00 kn predao gđi. Marini Sečen, ravnateljici Udruge IDEM koja se brine o djeci s posebnim potrebama.
Osim promotivnog i humanitarnog dijela projekta „Pogled u plavo“ i ekološki karakter bio je zastupljen, za što se pobrinuo partner u Projektu C.I.O.S. grupa, edukacijama građana o očuvanju okoliša, zbrinjavanju i recikliranju otpada te o besplatnom odvozu velikih kućanskih aparata i automobilskih olupina.

Cijeli događaj dodatno je atraktivnim učinila tvrtka LumiLas čija je laserska predstava na bazenu i okolnim zgradama oduševila sve prisutne.