Prevencija i smanjenje prekomjerne tjelesne težine

U velikom broju zemalja svijeta pa tako i u Hrvatskoj, bilježi se porast zdravstvenih problema koji nastaju zbog prekomjerne tjelesne težine, što pridonosi razvoju uzročno povezanih bolesti koje spadaju među vodeće uzroke pobola i smrti (bolesti srca i krvnih žila, šećerna bolest i neke maligne bolesti). Zbog prekomjerne tjelesne težine mogu nastati i druge komplikacije kao što su degenerativne bolesti zglobova, endokrinološki poremećaji, psihički problemi i dr. Većina ljudi razmišlja o prekomjernoj tjelesnoj težini kao estetskom, a manje kao o zdravstvenom problemu, no s povećanjem dobi i najčešće nakon tridesete godine života raste mogućnost razvoja prekomjerne tjelesne težine.

Povećanu tjelesnu težinu treba razlikovati od debljine (gojaznosti, pretilosti) koja nastaje zbog prekomjernog nakupljanja masnog tkiva u tijelu tijekom dužeg vremena, kao posljedica povećanog unosa hrane i smanjenog utroška energije u organizmu. Čimbenici koji određuju ravnotežu između unosa hrane i potrošnje energije su raznovrsni te mogu biti biološki (spol i dob), genetski (nasljedne bolesti), stečeni (nuspojave lijekova) i dr. Jednom uspostavljena neravnoteža energije zbog nakupljenog masnog tkiva teži održavanju postojećeg stanja pa se debljina smatra kroničnom bolešću koju treba liječiti.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije debljina je postala jedan od vodećih javnozdravstvenih problema jer približno jedna milijarda odraslih osoba ima višak kilograma, dok je oko 300 milijuna osoba debelo. Prema posljednjim istraživanjima provedenima u Hrvatskoj porast prekomjerne tjelesne težine zapaža se među odraslom populacijom i to većinom iznad četrdesete godine života, dok gotovo dvije trećine osoba starijih od sedamdeset godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, a broj debele djece u gradskim sredinama gotovo se udvostručio.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Akcijski plan za prevenciju i smanjenje prekomjerne tjelesne težine za razdoblje od 2010. do 2012. godine, čime se želi utjecati na uklanjanje promjenjivih rizičnih čimbenika kao što su nepravilna prehrana i nedostatak tjelesne aktivnosti. U prevenciju razvoja prekomjerne tjelesne težine potrebno je, osim zdravstvene, uključiti i ostale stručne službe, širu okolinu i obitelj, kako bi se osigurali uvjeti za provođenje potrebnih mjera i aktivnosti na društvenoj i osobnoj razini. Promjenom loših prehrambenih navika i redovitom tjelesnom aktivnošću može se utjecati na prevenciju, smanjenje i održavanje tako smanjene tjelesne težine.